na zdjęciu widoczne jest logo fundacji ergo sum, czyli napis i niebieski obrazek ukazujący biegnącego człowieka ze skrzydłami

Oświadczenie prezeski fundacji Ergo Sum w sprawie nienawistnego napisu na szybie klubokawiarni Życie Jest Fajne.

Wszystkie osoby, które zechcą nas wesprzeć, niezależnie od ich poglądów i środowisk serdecznie zapraszamy do pokazania wraz z nami, że autyzm łączy, a nie dzieli!

W najbliższy wtorek, tj. 11.07.17 o godz. 14 w Klubokawiarni Życie jest fajne, Grójecka 68 ubarwimy życie wszystkimi kolorami. Zachęcamy do przyniesienia farb zmywalnych, którymi wspólnie udekorujemy niesławny napis „won”.

Będzie to okazja do bezpośrednich rozmów i lepszego poznania pracowników Klubokawiarni. Zapraszamy, Aleksandra Ciechomska-Smereczyńska – Prezes Zarządu Fundacji Ergo Sum

Drodzy Państwo,

jak zapewne wiecie, w ubiegły wtorek pracowników warszawskiej Klubokawiarni Życie jest fajne, prowadzonej przez Fundację Ergo Sum, spotkał niemiły incydent.

Poczucie zagrożenia, niepokój, zwątpienie w sens pracy, poczucie niskiej samooceny czy wizja utraty miejsca zatrudnienia trwało jednak dość krótko. Natychmiast po ujawnieniu sprawy na profilu Klubokawiarni na Facebooku i Twitterze zalała nas fala dobrych słów, dodawania otuchy, wsparcia od setek, jeśli nie tysięcy ludzi z wielu, bardzo różnych środowisk. Także ze środowisk, które w dzisiejszych realiach są ze sobą silnie skonfliktowane.

Nasi pracownicy rozumieją, co to znaczy się różnić, bo ich inność najczęściej stawia ich poza aktywną częścią społeczeństwa. A oni jak wszyscy ludzie – mają swoje doświadczenia, opinie, przekonania.

Dzięki sympatii okazanej im w ostatnich dniach nabrali więcej pewności, wiary w to co robią i poczuli się pełnoprawnymi członkami społeczeństwa.

Martwi nas wszystkich jednak fakt, że spotkaliśmy się z próbami wykorzystania tego, że osoby z niepełnosprawnościami zostały dotknięte aktem wandalizmu, do walki politycznej.

Pracownicy Klubokawiarni są otwarci na różnorodność, wspólnie angażują się w różne inicjatywy mimo wyraźnych różnic światopoglądowych. Warto tu podkreślić, że osoby ze spektrum autyzmu są bardziej wrażliwe na rzeczywistość i często bezradne w relacjach, stąd szczególnie krzywdzi ich wykorzystywanie do jakiś celów – bez pytania ich o zdanie.

Oni zawsze mówią wprost, bez ogródek, bez podtekstów, bez fałszywości, bez kontekstów, bez udziału w niejasnych grach i zasadach. Mówią po prostu i szczerze. Dlatego tworzone przez nich miejsce jest tak szczególne.

Pracownicy klubokawiarni codziennie przełamują stereotypy dotyczące autystów i udowadniają, że wynikają z niewiedzy. Ciężka praca w nieprzewidywalnych, ciągle zmieniających się okolicznościach, często będąca pierwszym krokiem w życiu zawodowym, jest już dla nich wystarczająco dużym wyzwaniem.

Niech autyzm łączy, a nie dzieli.

Niech dorosłe osoby z autyzmem wreszcie zostaną usłyszane – nie tylko w kontekście aktu wandalizmu.

Niech nie będą wykluczane z systemu po skończeniu edukacji szkolnej.

Niech mają szansę na aktywne życie społeczne i zawodowe.

Drodzy Państwo, w dzisiejszych czasach diagnozuje się coraz więcej osób z autyzmem. A może za kilkadziesiąt lat okaże się, że to osoby neurotypowe stanowić będą mniejszość społeczeństwa. I co wtedy?

Wszyscy się różnimy. Niech w tym miejscu – w Klubokawiarni Życie jest fajne – różnic będzie mniej. Niech życie będzie fajne.

Pozdrawiamy serdecznie i jeszcze raz dziękujemy za to ogromne wsparcie, w imieniu Organizatorów Klubokawiarni Życie Jest Fajne

Link do wydarzenia: facebook.com/events/

#autyzmłączy

#autystawpracy

Link do wywiadu na naszym blogu z Olą Ciechomską-Smereczyńską – prezeską fundacji Ergo Sum i pomysłodawczyną klubokawiarni,

oraz link do powyższego wydarzenia opisanego parę dni temu na blogu.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone

Zostaw komentarz:

Twój email nie będzie upubliczniony.